НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ "ПРОСВЕТА-1892" ГР.СТРАЛДЖА

 
НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ "ПРОСВЕТА-1892" ГР.СТРАЛДЖА

 
Рейтинг: 2.00
(47)
Новини
Снимки



Новини / ЮБИЛЕЙ

22 Ноември 12, 10:00 / Автор: Редактора на сайта
"НЕ БЯХМЕ ГОСТИ НА СВЕТА" - 120 години НЧ"Просвета-1892"
"Не бяхме гости на света!"- това беше основното мото на великолепния концерт-спектакъл на колективите при читалище"Просвета-1892"-Стралджа по повод 120-та годишнина от учредяването му. Химнът на България в началото на тържественото събрание изправи всички на крака. Летописът на читалищната дейност от името на настоятелството проследи Виолета Андонова,секретар на читалището. Есеистичният характер на словото наложи приповдигнатия тон, който развълнува присъстващите както с посочените най-важни моменти от историята на културния храм, така и с изброяването на всички онзи личности допринесли за славата на читалището през годините.
"НЕ БЯХМЕ ГОСТИ НА СВЕТА"
Вълнуващо прозвуча по-късно и поздравителното слово на кмета на общината Митко Андонов, в което той успя да събере признателността на поколенията към всички онези работили с ум и сърце , на ползу роду, отдали време, енергия и любов за развитие на различните читалищни дейности и постигнали невероятни успехи подплътени със злато и множество други отличия от регионални, национални и международни награди.
Със своя заповед по повод 120-годишнината г-н Андонов връчи на Мария Толева, председател на ЧН, плакет, грамота, представителна значка и парична награда. Последваха отличия за изявени и дългогодишни читалищни деятели - Марга Костова- плакет с образа на Яворов, Донка Жечева, Атанаска Кабакова, Иван Георгиев, арх.Валентин Вълчев, Тончо Тончев, Петър Кръстев с герб на общината, представителна значка и грамота.
120 години НЧ"Просвета-1892" гр.Стралджа
Трогателно и с много чувство беше поздравлението на Мария Толева след което тя обяви отличията по решение на ЧН към не малък брой читалищни активисти служили всеотдайно на идеята за разпространение, съхранение , обогатяване на читалищната дейност. Колективни грамоти получиха ансамбъл "Въжички", кукерската група, театрална работилница "Мелпомена", детски камерен хор"Акорд". Не бяха забравени и превърналите се в легенда всеотдайни читалищни дейци от миналото, които бяха удостоени посмълтно с грамоти - Димитър Сотиров, Добри Милев, Жечко Вълчев, Руси Сапунаров и др. Множеството в залата аплодира народния представител Атанас Мерджанов, който мило поздрави юбилярите, направи поклон на всички любители на художествената самодейност работили през годините и връчи своя подарък -1000 лв. на читалището.В последвалият празничен концерт-спектакъл читалищните колективи изненадаха публиката с интересни хрумвания, с много танци и песни. Ръкопляскания , усмивки, настроение, радост от пълната и шарена сцена - това демонстрираха зрителите, което беше и най-големия подарък за самодейците. Бяха поднесени цветя от името на кмета Митко Андонов, от читалища на съседни селища, прочетени бяха и поздравителни адреси с най-сърдечни пожелания.

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1204